E967 - Xylitol
Charakteristika:
Xylitol je prírodné sladidlo, ktoré je takmer rovnako sladké ako sacharóza, s tým, že má iba dve tretiny kalórií. Má funkciu nielen sladidla, ale aj stabilizátora, zvlhčovadla alebo plnidla v nízkokalorických potravinách. Na jazyku vytvára príjemný chladivý pocit (preto sa používa v žuvačkách). Látka sa prirodzene vyskytuje v ovocí, zelenine, kukuričných strukoch, ovse alebo hubách. Výhodou xylitolu je jeho vlastnosť, kde nepôsobí negatívne na zuby, naopak, veľmi priaznivo. Metabolické premeny xylitolu nepotrebujú inzulín (vhodné pre diabetikov). U výrobcov potravín je obľúbený (je ľahké vymeniť bežný cukor za xylitol).
Použitie:
Používa sa ako prísada do žuvačiek, cukroviniek, zmrzlín, čokolád, marmelád, rôznych pastiliek, ako plnidlo do nízkokalorických potravín alebo ako stolové sladidlo. Ďalej má využitie v zubných pastách
Výroba:
Predtým sa vyrábal z brezového dreva. Teraz sa získava z rastlinnej hemicelulózy (z kukurice, malín, sliviek).
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Zvlhčujúce látky
Zdroje:
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.