E965 - Maltitol
Charakteristika:
Maltitol je sladidlo, stabilizátor, emulgátor a zvlhčujúca látka v potravinách. Používa sa na nahradenie sacharózy. Jeho sladkosť dosahuje cca 75-90% sladkosti sacharózy, ale obsahuje polovičnú energiu. Stimuluje rast probiotických baktérií v tenkom čreve. Nespôsobuje kazenie zubov. Časť cukrového alkoholu sa nevstrebáva do krvi, ale je spracovaná fermentáciou až v hrubom čreve.
Použitie:
Použitie látky je v žuvačkách, rôznych sladkostiach (hlavne v marcipánoch a v nugáte), mrazených krémoch, býva súčasťou stolných sladidiel a pod. Používa sa tiež v kozmetických výrobkoch alebo v tabaku.
Výroba:
Látka sa vyrába hydrogenáciou maltózy, čo je cukor získaný zo škrobov.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.