E953 - Izomalt
Charakteristika:
Izomalt patrí do skupiny cukrových alkoholov. Používa sa ako zvlhčovadlo, stabilizátor, sladidlo, plnidlo, nosná látka a protispekáva látka. Sladidlo je zhruba o polovicu menej sladšie ako stolný cukor a obsahuje len polovicu energie (kalórií), má veľmi malý glykemický index. V ústach nezanecháva žiadnu nepríjemnú chuť. V spojení s ostatnými cukrovými alkoholmi sa zvyšuje jeho sladivosť, preto na dosiahnutie rovnakej sladivosti ako bežným cukrom stačí desaťkrát menšie množstvo, než pri použití stolného cukru. Zvyšuje sladivosť syntetických sladidiel – aspartámu a acesulfámu K.
Použitie:
Používa sa ako umelé sladidlo do nízkoenergetických potravín, do cukroviniek, zmrzlín, dezertov, džemov, tortových krémov, žuvačiek, čokolády.
Výroba:
Izomalt sa vyrába z cukrovej repy.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.