E920 - L-cysteín
Charakteristika:
Jedná sa o aminokyselinu, používajúcu sa ako kypriaci prípravok na pečenie a na spracovanie múky. Látka slúži ako kypriaci prášok do chlebových múk. Znižuje dobu spracovania cesta tým, že mení tiolové skupiny na disulfidové, ktoré tvoria pružnosť lepku a zvyšujú objem bochníka.
Použitie:
Látka sa používa do nekvaseného chleba, chleba, pečiva, chlebovej múky. Ďalej sa látka využíva ako prísada na farbenie údenín, do ovocných štiav ako antioxidant zabraňujúci strate vitamínu C. Môže byť tiež prítomná v cereáliách i dojčenskej strave. Cysteín sa používa pri liečbe pečene a ako prevencia pri ožarovaní. Látka sa používa aj ako prostriedok zlepšujúci rast vlasov a nechtov, ako prídavok do šampónov a krémov.
Výroba:
L-cysteín je možné vyrábať synteticky alebo získavať z baktérií, ale najlacnejším spôsobom je jej extrakcia z prasacích štetín, peria, kopýt, či vlasov. Synteticky sa vyrába z cystínu, ktorý sa nachádza v hydrolyzovaných bielkovinách keratínu.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.