E901 - Včelí vosk
Charakteristika:
Včelí vosk je zmesou esterov mastných kyselín a mastných alkoholov, uhľovodíkov a voľných mastných kyselín. Obsahuje tiež menšie množstvo voľných mastných alkoholov. Používa sa ako ochranný film na ovocí, v žuvačkách alebo vo výrobkoch s príchuťou medu. Biely vosk je biela alebo žltkasto biela pevná látka, ktorá je v tenkej vrstve priesvitná a slabo charakteristicky vonia po mede. Žltý vosk je žltá alebo svetlohnedá pevná látka, ktorá slabo charakteristicky vonia po mede.
Použitie:
Slúži na vytvorenie lesklého povrchu napríklad ovocia (citrusy, jablká, melóny a podobne), zeleniny, cukroviniek (lentilky a želé cukríky) alebo pri výrobkoch s čokoládovým povrchom. Nájdeme ho v sušenom ovocí, v orechových jadrách, pekárskych výrobkoch, v syroch a káve alebo žuvačkách, ďalej ho nájdeme vo výrobkoch s príchuťou medu. Výrobkom poskytuje lesklý vzhľad a zabraňuje stratám vody a vlhkosti – predlžuje ich trvanlivosť (hlavne pri ovocí a zelenine). Nájdeme ho aj v krémoch a ďalších kozmetických prípravkoch, kde rovnako ako pri ovocí ochraňuje šupku, tak v ľudskom tele ochraňuje pokožku, pery a podobne.
Výroba:
Včelí vosk je vosk z plástu včiel čeľade Apidae (napr. Apis mellifera L.). Z plástu sa získava po tom, čo z nich bol odstránený med. Pomocou horúcej vody, pary alebo slnečného tepla sa materiál plástu taví, roztavený produkt sa filtruje a odlievajú sa z neho tabuľky žltého včelieho vosku. Biely vosk sa zo žltého získava bielením vhodnými oxidačnými činidlami (napr. peroxidom vodíka, kyselinou sírovou) alebo pôsobením slnečného svetla.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Leštiace látky
Zdroje:
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm – [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová – [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray – [kniha]
A consumer’s dictionary of food additives – [kniha]
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva č. 3/1999 – [web]
Food-Info.net : E-numbers : E901 : Bees wax – [web]
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.