E636 - Maltol
Charakteristika:
Biely kryštalický prášok s karamelovo ovocnou vôňou cukrovej vaty. Je rozpustný v horúcej vode. Nachádza sa v kôre mladých smrekovcov, v semenách a ihličí borovice, v čakanke, v dechtoch izolovaných z dreva, v praženom slade. Názov tejto organickej zlúčeniny je odvodený od sladu.
Použitie:
Používa sa v alkoholických nápojoch, zmrzlinách, cukrovinkách, pečive a sušienkach, želatínových cukrovinkách, žuvačkách a želé ako umelá aromatická prísada kávová, čokoládová, vanilková, oriešková, javorová a ovocná. Dodáva chlebu a pečivu čerstvú vôňu ako „práve upečeného“. Má schopnosť potlačiť horkastú chuť umelých sladidiel.
Výroba:
Maltol vzniká pri pečení chleba, pri pražení kávových a kakaových bôbov. Maltol sa vyrába synteticky.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Zdroje:
Maltol – Wikipedia, the free encyclopedia – [web]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm – [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová – [kniha]
Food additives, Dr. Christine Farlow – [kniha]
A consumer’s dictionary of food additives – [kniha]
116. Maltol (FAO Nutrition Meetings Report Series 44a) – [web]
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.