E576 - Glukonan sodný
Charakteristika:
Ide o sodnú soľ kyseliny glukónovej, používa sa prevažne ako antioxidant. Nie sú známe žiadne nežiaduce vlastnosti. Jedná sa o príjemne voňajúcu hmotu, ktorá má zrnitý až jemný kryštalický charakter. Farba je biela až svetlo hnedá.
Použitie:
Používa sa ako antioxidant – zabraňuje reakcii prítomných kovov (železa alebo medi) s ďalšími látkami – predchádzajú zmene farby, textúry, zrazeniny a žltnutiu. Vo svojej prirodzenej podobe sa vyskytuje vo víne alebo mede. Môže byť použitý pre vegetariánov, vegánov aj pre všetky náboženstvá.
Výroba:
Vyrába sa z kyseliny glukónovej jej neutralizáciou sodnou zásadou.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Sekvestranty
Zdroje:
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm – [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray – [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová – [kniha]
A consumer’s dictionary of food additives – [kniha]
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva č. 3/1999 – [web]
Food-Info.net : E-numbers : E576 : Sodium gluconate – [web]
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.