E556 - Hlinitokremičitan vápenatý
Charakteristika:
Nájdeme ho v širokej škále produktov, kde zabraňuje tomu, aby sa výrobok spekal a stal sa nepoužiteľným, môže nosiť aj arómu. Považuje sa za bezpečnú látku.
Použitie:
Používa sa v kypriacom prášku, sušených smotanách do kávy a podobných sypkých náhradkách mlieka a smotany, ďalej ho nájdeme v kakau, strúhanom syre, sušenej zelenine, v sypkom korení, rôznych sypkých zmesiach. Tu všade absorbuje vodu a bráni zvlhnutiu výrobku. Smie sa používať ako protispekavá látka pri suchých práškovitých výrobkoch (cukor, korenie, jedlá soľ, náhrady soli), pri tabletovaných potravinách, plátkových tvrdých a tavených syroch. Môže byť použitý pre vegetariánov, vegánov aj pre všetky náboženstvá.
Výroba:
Získava sa z prírodných zdrojov alebo z kremičitého piesku a hydroxidu vápenatého a hliníka za vysokých teplôt. Vzniká jemný biely polietavý prášok.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Protispekavé látky
Zdroje:
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.