E500(i) - Uhličitan sodný
Charakteristika:
Uhličitan sodný tvoria malé kryštáliky alebo prášok bez zápachu, ktorý je schopný absorbovať vzdušnú vlhkosť. Vyskytuje sa vo voľnej prírode – v baniach, slaných jazerách alebo v morskej vode.
Použitie:
Uhličitan, hydrogénuhličitan a seskvikarbonát sodný majú podobné spektrum využitia, teda bývajú na potravinách súhrnne označované ako jedna látka (E500). Používajú sa na kontrolu kyslosti a ako kypriace látky. Sám uhličitan sodný má schopnosť viazať nežiaduce ióny kovov, čím zabraňuje zmenám farby, štruktúry, zrazeninám a žltnutiu potravín. S uhličitanom sodným sa stretneme v pekárskych výrobkoch, suchých zmesiach na výrobu nápojov a v margarínoch. Jeho kypriace účinky sa uplatňujú v slanom pečive, chleboch, oblátkach, bábovkách a podobne. Sódy sa uplatňujú pri výrobe skla, v papierenskom priemysle, pri výrobe mydiel, pracích prostriedkov a hasiacich prípravkov.
Výroba:
Uhličitan sodný sa pripravuje napríklad elektrolýzou morskej vody.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Sekvestranty
Zdroje:
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.