E450 - Difosforečnany
Charakteristika:
Pod označenie E450 môžu spadať nasledujúce zlúčeniny: Difosforečnan disodný, Difosforečnan trisodný, Difosforečnan tetrasodný, Difosforečnan didraselný, Difosforečnan tetradraselný, Difosforečnan divápenatý, Dihydrogendifosforečnan vápenatý. Ich účinky v potravinách sú podobné, preto sa o nich možno hovoriť všeobecne pod súhrnným označením difosforečnany. Všetky sú rozpustné vo vode.
Použitie:
Pôsobia ako látky upravujúce kyslosť, kypriace látky, stabilizátory, emulgátory a taviace soli. Ďalšie ich schopnosti zahŕňajú bránenie nežiaducim reakciám prítomných kovov a viazanie štiav pri výrobe mäsových výrobkov. Možno ich nájsť v údeninách, mäsových a pekárenských výrobkoch, tavených syroch alebo práškových zmesiach na výrobu čokoládových nápojov.
Výroba:
Každý z vyššie uvedených difosforečnanov možno pripraviť špecifickou reakciou, v ktorej figuruje kyselina fosforečná.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.