E422 - Glycerol
Charakteristika:
Glycerol je hygroskopická viskózna kvapalina, bezfarebná, bez zápachu, sladkej chuti. V prírode ho nájdeme väčšinou viazaný, vzniká tu pri kvasení rôznych prírodných látok, vyskytuje sa napr. vo víne. Je súčasťou molekuly tukov. Používa sa ako sladidlo, rozpúšťadlo a pod.
Použitie:
Glycerol je vhodný ako náhradné sladidlo pre diabetikov (nezvyšuje hladinu inzulínu v krvi), má rovnakú kalorickú hodnotu ako cukor. Navyše nespôsobuje toľko zubného kazu, čo sa využíva napr. do žuvačiek. Vďaka týmto vlastnostiam sa používa do potravín ako náhrada cukru. Ďalej sa využíva pri výrobe mäsa a syrov na ošetrenie povrchu, ako rozpúšťadlo do alkoholických i nealkoholických nápojov, pekárenských a údenárskych výrobkov alebo ako zvlhčujúca látka na ošetrenie povrchu proti vysúšaniu cukroviniek, poliev a strúhaného kokosu. Vďaka glycerolu môžu potraviny obsahovať veľké množstvo vody bez toho, aby sa kazili, pretože voda viazaná na glycerol je nedostupná baktériám. Môžeme ho nájsť v želatínových dezertoch, ovocných koláčoch, sušenom ovocí, v nízkokalorických výrobkoch a likéroch.
Výroba:
Priemyselne sa vyrába hydrolýzou rastlinného alebo živočíšneho oleja, pri ktorom vznikajú mastné kyseliny a glycerol. Soli mastných kyselín sa používajú pri výrobe mydla a glycerol je z nich separovaný.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.