E400 - Kyselina algínová
Charakteristika:
Kyselina alginová je látka bez chuti a bez zápachu. Senzoricky sa podobá vaječnému bielku alebo želatíne. Je pomaly rozpustná vo vode, ale dobre rozpustná v roztoku sódy. V prírode sa vyskytuje v morských riasach. V sušených riasach je množstvo tejto kyseliny okolo 40%. Chemicky je to hydrofilný koloidný polysacharid, zmiešaný polymér zložený najmä zo zvyšku 1,4-D-kyseliny mannurovej a 1,4-L-kyseliny glukorónovej. Používa sa predovšetkým ako stabilizátor, emulgátor, želírujúca látka a zahusťovadlo.
Použitie:
Kyselina alginová sa používa v potravinárstve ako stabilizátor, emulgátor, želírujúca látka, zahusťovadlo alebo aj ako odpeňovač. Pridáva sa do zmrzlín, kde obmedzuje rast veľkých ľadových kryštálov a zároveň im dodáva objem a textúru. V pekárskych výrobkoch, želé, dezertoch a pudingoch vytvára gély. Ďalej sa používa do mrazených vaječných krémov, ovocných drení, nápojov, cukrových poliev, syrov, tavených syrov, francúzskych dressingov, jogurtov, na potieranie koláčov a ďalších sladkých pekárenských výrobkov alebo do majonéz. S glycerolom je možné použiť algináty ako súčasť povrchových filmov. Ako zahusťovadlo vytvára s ďalšími hydrokoloidnými gélmi stále gélovité produkty. Jej využitie nájdeme aj v kozmetickom priemysle, kde sa používa do krémov, telových mliek, šampónov a tekutých pracích prostriedkov ako zahusťovadlo a ako stabilizátor sa používa do zubných pást. V lekárstve zlepšuje znášanlivosť liečiv v žalúdku a v črevách.
Výroba:
Je získavaná z hnedých morských rias alebo aj z iných druhov rias pomocou teplej zásaditej vody.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Želírujúce látky
Zdroje:
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.