E334 - Kyselina vínna
Charakteristika:
Kyselina vínna sa vyskytuje vo forme bezfarebných alebo priesvitných kryštálov alebo ako biely jemnozrnný kryštalický prášok. Je bez zápachu, kyslej chuti. Prirodzene sa vyskytuje v ovocí.
Použitie:
Kyselina vínna sa používa predovšetkým na úpravu kyslosti ovocných nápojov, vín, cukroviniek, želé, pekárenských výrobkov, ovocných štiav, mrazených mliečnych výrobkov, potravinárskych farbív alebo sušených vaječných bielkov. Ďalej sa využíva ako kyslá zložka do práškov do pečiva, tiež ako emulgátor regulujúci proces rôsolovatenia alebo ako zvlhčujúca látka. Pre svoju hroznovú a kyslú chuť sa používa do sladkostí, limonád, zavarenín a pekárenských výrobkov. Okrem toho má vlastnosť viazať železnaté a meďnaté ióny, ktoré katalyzujú samovoľnú oxidáciu tukov, a tým môže zabraňovať procesu žltnutia.
Výroba:
Obvykle je získavaná ako vedľajší produkt z hrozna pri výrobe vína. Pri tomto procese sa pridáva vínan draselný do hydroxidu sodného a potom do kyseliny sírovej za vzniku kyseliny vínnej.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.