E1105 - Lyzozým
Charakteristika:
Lyzozým je prírodný antimikrobiálny enzým, ktorý sa prirodzene vyskytuje v ľudských slzách, slinách, slizniciach. Nachádza sa vo vaječných bielkoch, živočíšnych tkanivách. Rozpúšťa bunkové steny baktérií.
Použitie:
V potravinách sa vďaka antimikrobiálnym účinkom využíva ako konzervant. Používa sa pri výrobe syrov, nájdeme ho vo víne či ovocných džúsoch a taktiež slúži ako konzervant sushi, cestovín, krabov, mäsa, tofu.
Výroba:
Je získavaný z vaječných bielkov. Ďalej sa získava pomocou génovej technológie z baktérií tam, kde sa produkuje lyzozým, obvykle v očných kanálikoch.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.