E221 - Siričitan sodný
Charakteristika:
Konzervačný prostriedok s protiplesňovým a antibakteriálnym účinkom, antioxidant, zabraňujúci hnednutiu ovocia a zeleniny. Chráni kyselinu askorbovú pred zničením v ovocí a ovocných džúsoch. Ničí vitamín B1 v potravinách. Ide o suchý, korozívny prášok.
Použitie:
Používa sa pri výrobe piva, vína, nealkoholických nápojov. Nájdeme ho vo výrobkoch zo zemiakov, sušenom ovocí, marmeládach, džemoch, mrazených jablkách. Používa sa tiež ako bieliaci prostriedok pri sušení ovocia.
Výroba:
Vyrába sa synteticky prebublávaním oxidu siričitého cez sodný roztok lúhu. Siričitan sodný obsahuje 51% oxidu siričitého.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Siričitany (E220 – E228)
Zdroje:
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.