E210 - Kyselina Benzoová
Charakteristika:
Látka patrí do skupiny konzervantov pôsobiacich proti šíreniu plesní a baktérií v potravinách. Vyskytuje sa voľne v prírode v čerešňovej kôre, v brusniciach, v čučoriedkach, v malinách, čaji, v aníze. Pridaním kyseliny benzoovej do potravín sa zvýši ich trvanlivosť. Látka sa môže v potravinách za pôsobenia kyseliny askorbinovej pretvoriť na rakovinotvorný benzol.
Použitie:
Kyselina benzoová je vo vode nerozpustná a používa sa najviac v kyslých potravinách. Použitie látky je veľmi rozšírené, používa sa v čokoláde, citrónoch, pomarančoch, čerešniach, ovocí, orieškoch, tabakových výrobkoch používajúcich sa na aromatizáciu nápojov, v ovocných nápojoch, v margarínoch, v syroch, v zázvorovom pive, vo víne, v sladkom drievku, v jablčnom mušte, v olivách v slanom náleve, v kečupe, v nízkotučných džemoch, v zmrzlinách, v cukríkoch, pečive, v polevách, ovocných výrobkoch, v korení a v žuvačkách. Ďalej sa potom používa pri výrobe margarínov a do nakladanej zeleniny. Kyselina benzoová sa používa aj ako dezinfekčný prostriedok obsiahnutý napríklad v ústnej vode, ďalej tiež v parfémoch, čistiacich prípravkoch pleti.
Výroba:
V potravinárstve sa získava synteticky ropnou frakciou benzénu, kyseliny sírovej a oxidu uhličitého.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.