Starý otec - poctivé slovenské potraviny

SK CZ

Špalda alebo pšenica?

5. 6. 2018

Špalda alebo pšenica?

Tiež ste podľahli „módnym“ trendom a keď sa rozhodujete pri výbere pečiva tak vám pri špaldovom produkte zasvietia očká a rovno končí v nákupnom košíku?

A čo keď špaldu pomenujeme správne a síce Pšenica špaldová... Presne tak, špalda nie je nič iné, je to druh pšenice, ktorej sa lepšie darí vo vyšších zemepisných pásmach. Mali by ste vedieť že má nižší hektárový výnos a preto je drahšia. Takže áno logicky produkty, ktoré sa pečú zo špaldovej múky budú drahšie.

Ale stále je množstvo dôvodov prečo siahnúť napríklad po špaldovom chlebíku:

  • špalda je chutnejšia a ľahšie stráviteľná
  • obsahuje vyšší obsah bielkovín (17%) ako Pšenica letná (12-14%)
  • má o 8% nižší podiel jednoduchých cukrov a tým aj nižší glykemický index
  • tuk, ktorý obsahuje (2,5%) má priaznivé zloženie mastných kyselín
  • má o 12-31% vyšší podiel lepku
  • tak isto ako pšenica obsahuje množstvo vitamínov, hlavne zo skupiny B a minerálov
  • špalda stimuluje imunitný systém a obsahom beta-karoténu pôsobí regeneračne na bunky tela a chráni telo pred infekciami.

Takže ak budete nabudúce váhať či si predsa len vložiť špaldový chlieb do košíka, skúste si pozrieť zloženie, lebo podstatnejšie je, či si vyberáte produkt celozrnný, než ši je pšeničný alebo špaldový.

Kliknite sem ak chcete vyskúšať Špaldový chlebík z pekárne Starého Otca


Filozofia
Starého
Otca

Starý Otec je sieť predajní s potravinami, ktorá si dala za cieľ ponúknuť svojim zákazníkom výlučne slovenské potraviny a to potraviny na Slovensku skutočne vyrábané, nie iba zabalené.

Slovensko produkuje množstvo skvelých produktov, na ktoré môžeme byť skutočne hrdí. Nechceme, aby zostávali neprávom v úzadí len preto, lebo nemajú takú marketingovú podporu, ako svetové značky.