Starý otec - poctivé slovenské potraviny

SK CZ

Čo som zas zjedol? Obložený chlebíček!

21. 11. 2018

 

Predstavte si, čo som zas zjedol! Obložené chlebíčky.

Mal som v Jablonici akúsi kontrolu. A moji kolegovci pre tú kontrolu kdesi nakúpili obložené chlebíčky. Boli to také tie klasické, urobené v miestnych lahôdkach alebo kde.

Kontrola dopadla dobre a spokojne odišla a ja som ostal s chlebíčkami sám. Nemal som obed a tak som sa do nich pustil. A po dlhom čase som si opäť uvedomil, aký je taký obložený chlebíček, hoci aj kúpený, skvelý vynález.

 

Klasika je chlebíček so šunkou. Ja osobne kladiem šunku len na maslo, ale Janka sa dokáže hodiny hádať, že základ je zemiakový šalát. Ale to je práve na chlebíčkoch paráda. Každý môže byť iný.

Nebol by som od Starého Otca, keby som nepreferoval Janove šunky. Myslím si, že kto si raz u nás kúpi tú Slovenskú, už nikde inde kupovať šunku nebude. Aspoň u mňa to tak funguje.

Niekedy, keď mám roztopašnú náladu, položím pod tú šunku šalát. Ale nie zemiakový, ako Janka, ale normálny hlávkový. No a na šunku prídu vajíčka uvarené na tvrdo. Potom príde syr. Ja ho vždy nastrúham. Najradšej mám Volovec. Myslím, že Volovec je totálny slovenský vynález. Je to syr syrov.

No a navrch príde samozrejme kyslá uhorka nakrájaná na plátky. A niekedy pravda aj kúsok nakrájanej kápie, aby to malo krajšiu farbu.

 Narobiť kopec takýchto chlebíčkov nie je bohvieaká zábava. Preto začínam často vytvárať variácie. Namiesto šunky tam hodím klobásu, nakrájanú na tenké krúžky. A na iné zas údené stehno, ktoré veľmi pripomína pršut. Alebo údenú panenku – tú určite ochutnajte, lebo to je jeden z vrcholov Janovho umenia. Dokonalá kombinácia je údený losos, vajíčko a oliva. Ale ak sa mi chce, urobím si tenkú vajíčkovú omeletu a mäso na niektorých exemplároch nahradím ňou.

A celý chlebíček sa dá zmeniť korením alebo sušenou feferónkou. Ale aj samotný podklad chlebíčka môže byť predmetom variácií. Ja viem, veka je klasika. Ale ak sa mi chce s tým viac hrať, vezmem namiesto toho len rožok, nakrájaný na kolieska. Výsledkom sú skôr „jednohubky“ ako chlebíčky. Samozrejme iné je, ak máte biely, južanský chlieb alebo niečo špaldové, či ražné. Môže byť, že na jednej mise budete mať aj päť typov chlebíčka. A vaši stravníci si ich budú podávať a dohadovať sa, ktorý je najzaujímavejší. 

Teda obložený chlebíček nemusíte mať len na Silvestra. Môžete sebe aj rodine urobiť radosť a pár ich urobiť aj na obyčajnú večeru. A aha, zrazu si všetci budú myslieť, že ide o nejakú slávnosť. Takže maličkosťou ako obložený chlebíček si zlepšíte obyčajný deň...

 

 


Filozofia
Starého
Otca

Starý Otec je sieť predajní s potravinami, ktorá si dala za cieľ ponúknuť svojim zákazníkom výlučne slovenské potraviny a to potraviny na Slovensku skutočne vyrábané, nie iba zabalené.

Slovensko produkuje množstvo skvelých produktov, na ktoré môžeme byť skutočne hrdí. Nechceme, aby zostávali neprávom v úzadí len preto, lebo nemajú takú marketingovú podporu, ako svetové značky.