Starý otec - poctivé slovenské potraviny

SK CZ

Čo som zas zjedol? Fazuľová polievka

27. 12. 2018

Štedrý deň je za nami. Hoci sa k tomuto dňu mnohí upierajú ako ku kulinárskemu vrcholu roka, v skutočnosti ten proces jedenia dávno stratil tú výnimočnosť hojnosti akú mal kedysi. Dnes sa skrátka už väčšina z nás naje dobre hociktorý deň, keď si na to nájde čas a chuť.

Vianoce teda už prestali byť sviatkom hojnosti. Tej už máme toľko, že nám to často až škodí. Našťastie sa z nich nevytratila láska a ak ste schopní vydržať ten nápor šialenej reklamy v telke, máte možnosť zas na okamih si spomenúť koho každého milujete. Čí už je tá bytosť s Vami, či už je na druhom konci sveta alebo hoc len pár dedín vedľa. Alebo tu už medzi nami vôbec nie je.

Ale niektoré zvyky útočiace na žalúdok nám ostali. Z nich najdrsnejší je ten, že si na hladný žalúdok dáme cesnak s oblátkami a medom. Surový cesnak, sám o sebe agresívny, vpadne do hladného žalúdka ako kúsok lávy z horúceho pekla. Žalúdok sa stiahne pod týmto náporom a vy sa snažíte rýchlo ho učičíkať dávkou jednoduchých cukrov z medu. Zvyk tento dodal do anjelských sviatkov sám diabol. A to zrejme len preto, aby sme ani v tento deň nezabudli na to, že možno existuje.

O tom, že existuje Boh sa nás pokúša presvedčiť existencia niektorých požívatín. Mňa napríklad fascinuje fazuľa. Keď Pán Boh vymýšľal fazuľu, mal rozhodne dobrý deň. Taká jednoduchá hmota obalená v šupke a čo všetko sa s ňou dá. Stačí ju na pol dňa namočiť a musíte byť totálny ignorant aby ste neuvarili nejaký zázrak. A bude to mať chuť, aj konzistenciu a dokonca to bude aj výživné. Lebo fazuľu milujú aj mäsožravce. Dokonca aj môj pes ju miluje.

Dnes, v časoch lenivosti, ju ani močiť nemusíte, lebo na každom rohu kúpite konzervu predvarenej fazule, ktoré okrem soli a fazule neobsahuje žiadne jedy a môžete z nej pokojne variť hneď. A to je paráda. Keby sme nemali doma v špajzy zásobu takýchto konzerv, necítili by sme sa pred hladom úplne bezpečne.

Najjednoduchšia fazuľa sa robí tak, že na olej hodíte jednu chilli papričku, na to vysypete konzervu červenej fazule a zaleje paradajkovou šťavou, ktorú ste si vlani na jeseň zavarili. Keďže k fazuli ide slanina, môžete pre mäsožrútov ešte rýchlo pár plátkov do zlatava osmažiť na panvici. Alebo pridať jedno rýchle volské oko. Celé to netrvá viac ako pätnásť minút. Aj tá najvzácnejšia návšteva si u vás pochutná.

Fazuľa je skvelá v hustej polievke. To je častým medzi sviatkovým alebo posviatkovým jedlom, lebo aj po Vianociach, aj po Veľkej noci vám zvykne ostať veľký hrniec vody ochutenej vyvareným údeným. Do tejto vody stačí nasypať odmočenú fazuľu. Ja tam pridávam aj koreňovú zeleninu, dva zemiaky a celú cibuľu. A samozrejme v sitku na čaj uväznenú hrsť rôzneho bobuľovitého korenia.
Moja babka to celé zakončila ešte veľkou hrsťou hrubých cestovín, ktoré sama vyrobila nakrájaním nekonečných šúľočkov z múky. Dostala tak polievkovú hmotu v ktorej stála lyžica. Ja to nerobievam, lebo dnes sú časy, keď výživnosť potravín treba skôr znižovať ako zvyšovať.

Keď nemám uprostred roka vodu po údenom pustím sa do fazuľovky s údenými rebrami. Takáto je ešte lepšia, lebo mäso z rebier do nej pooberám. Potom dostanem pokrm, ktorý je totálny. Vôňa dymu, mäso, fazuľa a neuveríte aj tá varená cibuľa, ktorá je v tom a ktorú ja milujem... No skrátka polievka ako má byť.


Filozofia
Starého
Otca

Starý Otec je sieť predajní s potravinami, ktorá si dala za cieľ ponúknuť svojim zákazníkom výlučne slovenské potraviny a to potraviny na Slovensku skutočne vyrábané, nie iba zabalené.

Slovensko produkuje množstvo skvelých produktov, na ktoré môžeme byť skutočne hrdí. Nechceme, aby zostávali neprávom v úzadí len preto, lebo nemajú takú marketingovú podporu, ako svetové značky.